søndag, maj 20, 2007

Et rigtigt dårligt råd

Prøv lige at høre hvordan man underholder de unge mennesker: i biografen viste de en forfilm til en eventyrfilm bygget over quest-læsten, hvor hovedpersonerne går en masse udfordringer igennem for at finde skatten/løse gåden/redde landet. Konceptet er der intet galt i, men hvordan sluttede forfilmen? Med en formanende, insisterede stemme der opfordrede: "Close your eyes. And keep your mind WIDE open".

Kan man BLIVE dårligere klædt på til at håndtere verden? Ja ja, det er bare en film, og hvis man ikke skulle kunne få lidt fantasi og ramasjang der, hvor så? Jeg synes bare det er så himmelråbende idiotisk at jeg frygter konsekvenserne ved at lade påvirkelige børn lytte til det. Den der selvsmagende patos i "alt er muligt, bare du tror på det" og semireligiøse "du skal ikke se verden med øjnene, men med hjertet" forekommer mig at være den direkte vej til tumpeland.

Jeg er så træt af budskabet "du definerer selv din virkelighed." Ja, lad os endelig lukke øjnene og lave vores egen ønskeverden inde i hovedet, og så få et forkælet hissyfit den dag Ønskeland slår sig på den virkelige verden.

Carl Sagan har sagt det bedre, men tillad mig at opsummere: Det er i stigende grad moderne at påstå at alle synspunkter er lige arbitrære, at 'sandt' og 'falsk' er illusioner. Det er måske humanisters forsøg på at få skovlen under naturvidenskabsfolk der længe har argumenteret at litteraturkritik, religion, æstetik, og meget filosofi og etik blot er subjektive holdninger fordi de ikke kan demonstreres som et af Euklids teoremer eller afprøves gennem eksperimenter. Vi vil gerne have at ALT skal være muligt. Hvem fanden påstår at vi ikke kan bevæge os hurtigere end lyset? Sagde de ikke det om lydens hastighed før i tiden? Hvorfor skulle vi ikke, når vi en gang har lært tilstrækkeligt, kunne bygge en evighedsmaskine? Hvorfor skal videnskabsfolk altid være så reduktionistiske? Hvem vover at sætte disse grænser for menneskets udfoldelser?

Det gør naturen. Naturlovene kan formuleres ret dækkende og kortfattet i netop sådan en række umulige handlinger. Pseudovidenskab og overtro anerkender ikke disse. Nej, "alt er muligt!" Der udstedes den ene dækningsløse check efter den anden lydende på 'lykke', 'rigdom', 'evigt liv' osv., uanset hvor mange gange de er gået konkurs med lignende projekter før.

Alt er muligt - på film. Det hedder underholdning. Det har ingen brugsværdi uden for fiktionen. Don't try this at home, kids.

... Would you like to swing on a star?
Carry moonbeams home in a jar?
And be better off than you are? ...

11 kommentarer:

Anonym sagde ...

Uha, hvor er jeg enig. Tænkte lidt det samme da mine børn kiggede på det dér rædselsfulde børnecrap der er søndag morgen. De her superhelte kan alt, i en grad at det næsten ikke kan andet end at skuffe når Peter og Mathias nede i børnehaven kun kan lade som om de flyver.

Og det bliver kun værre når de blive ældre og skal forme deres kritiske sans for alvor.

Det lover ikke godt for vores børn og deres generation af pårvirkelige sjæle.

(og åhh, hvor er det dejligt at få lov at læse dig lidt igen :) )

Anonym sagde ...

[Wuhuu, du er tilbage!] Jeg kan jo kun supplere med et tørt citat fra ugen helt Hugh Laurie, der også i virkeligheden er til kolde fakta: "I'm a bit miffed with our current love affair with all things Eastern. If I sneeze on the set, 40 people hand me echinacea. But I'd no sooner take that than eat a pencil."

Suzy-Hang-Around sagde ...

*bukker og nejer* Tak, begge. Lidt tankevækkende at vores børn hellere skal se House M.D. på Kanal 4 end Morgenhår på DR1.

Anonym sagde ...

Hehe, 'eat a pencil'.

Paa en maade enig, men jeg har en fornemmelse af at vi har en tendens til at undervurdere boerns kritiske sans og oevrige fornemmelse for det sociale. Men hvad ved jeg? Har jo ingen poder selv.

Er ioevrigt ikke ude og rejse, har bare et amerikansk tastatur for tiden...

Anonym sagde ...

Jøsses lever den kvindelige centrumhøjresnog endnu?

Vores identitet og værdier smulrer fortsat, og I kvinder har primært jer selv at takke for tingenes tilstand. Det er jer som har haft magten i mere end 20 år.

Vi andre kan bare brøle lidt op, så længe vi gider forsøge at forsvare vor efterhånden helt udvandede kultur. Måske skulle man sige "nok er nok" og bare lade popkulturen og islam æde resterne - man kan ikke sige at kællingerne og tidens konsensus fortjener bedre.

Anonym sagde ...

Så to sætninger i en film kunne få alt det her ud af dig? Det er jo bedre end, at smide 2 kr i en maskine og trække et plastik æg fyldt med junk :D

Tror du kraftigt undervurderer børns evne til, at sortere i virkeligheden - det man som barn kan blive håndfodret med fra mainstream kulturen har ikke ændret sig synderligt siden jeg var barn og jeg var da udenmærket klar over, at den virkelighed der foregik på tv og på biograflærredet var noget helt andet end den virkelighed jeg selv bevægede mig i.

I øvrigt er "naturlovene" jo ikke skrevet i sten og for evigt uforandrelige - de ting vi lærer over tid gør jo, at de bliver justeret en lille smule hele tiden og ting vi ikke kunne for 100 år siden kan lade sig gøre idag. Dermed ikke sagt, at ALT er muligt men det er da mindst lige så arrogant at kalde menneskets forståelse for hvordan verden hænger sammen for "naturlove" når det i grunden ikke er andet end virkeligheden og dens kausalitet som vi er i stand til, at forstå den lige nu.

For blot 20 år siden opererede videnskaben med absolutter og siden da er man blevet så kloge, at man opererer med modeller af virkeligheden, altså afgrænsede hjørner hvor man kan se alle de vektorer der er.

Nå - nok rambling - men hav nu lige lidt tillid til de unger - de er klogere end som så, og hvis de ikke er, så er det fordi de ikke har haft nogen til, at holde sig i hånden undervejs i livet og snakke med tingene om :)

Unknown sagde ...

Hmm svært - jeg er både enig med SHA i at jeg kan være noget nervøs over fremtidens generationer og samtidig er jeg enig med Kenneth om at der ikke er noget at være bange for. Vi mennesker er jo trods alt de mest tilpasningsparate pattedyr på denne jord. Men forældre har et kæmpe ansvar for at deres børn får den bedste ballast med i livet, jeg nævner i flæng - kærlighed, kende forskel på godt og ondt, fiktion og virkelighed, føle ansvar for andre, og meget meget andet.

Anonym sagde ...

@Maria:

Alt er ikke som det var. Aldrig før har kvinder haft så megen magt. Stemmeret og det følefascistiske medium tv har skabt en faretruende situation.

Hidtil har mænd haft ansvaret for civilisation, og det er gået frem. Nu har kvinderne ansvaret, og opløsningstendenserne accellererer som aldrig før.

Kun en kvinde frygter ikke tidens overfladiskhed. Menneskets dage som menneske er talte.

Anonym sagde ...

Aj, hvor er du zur!

Suzy Q sagde ...

SHA: ÅHHHRRRR det var godt at få et ordentligt piskesmæld fra din side! :) Ahhh...

Anonym sagde ...

Pans labyrint er da et meget godt eksempel på hvornår den relative/subjektive verden er både nødvendig og forsvarlig.

Mht naturlovene så er det møgsvært at formulere den præcist og umuligt at gøre det kort.

Bare prøv at tænke tyngdekraft igennem. Illusionen består i at vi har en dagligdagsversion - jordens tiltrækningskraft - æbler og Newton; og ikke skænker selve fænomenets kerne en tanke; at al masse har nogle pudseløjerlige egenskaber.
Så ja, man kan formulere gravitation (F) mellem 2 enheder nemt og kort: F=(m1xm2xG)/r^2
men prøv at læse den højt/forklar den (G er naturligvis den universielle gravitationskonstant).
Det her er årsagen til jeg blev væk fra fysiktimerne.