tirsdag, februar 13, 2007

Så længe vi bare kan snakke om tingene ...

... skal det nok gå helt galt. Der er en gruppe parterapeuter i USA der ved kliniske undersøgelser har påvist at hvad parforholdsproblemer angår, hjælper det IKKE at tale om tingene. Og det er ikke kun fordi stadig gentagelse har det med at forstørre problemerne og holde dem i live længere, men fordi kønnene har biologisk forskellige reaktioner på kriser og konflikter.

Jeg simplificerer lige: En kvinde (generelt) føler lettelse ved at verbalisere sine behov og søge forståelse for sin frygt. En mand (generelt) føler sig anklaget og utilstrækkelig når hans partner siger at hun er bange eller vred – mænd har fysiske, målbare 'slås eller flygt'-reaktioner. Og kvinderne opnår ikke den forståelse de søger, snarere det modsatte.

Undersøgelsens ophavsmænd anbefalede følgende kommunikationsmåde som den bedst egnede på tværs af kønnene: Fysisk kontakt (berøring eller sex) eller i det mindste non-verbal kontakt (fx at gå en tur sammen). Den opnåede intimitet øgede mænds lyst til at tale, og sænkede kvinders behov for at tale, mao. gjorde kønnenes behov mere synkrone, og derfor potentielt mindre konfliktfyldte.

Lyder det ikke rigtigt? Jeg har desværre ikke noget parforhold at prøve det af på, men andres erfaringer modtages gerne.

... try to see it my way
do I have to keep on talking till I can't go on?
while you see it your way
run the risk of knowing that our love may soon be gone
we can work it out ...

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg kom ved en fejltagelse til at rode mig ind på Carl-Mar Møllers blog, hvor han basically rådede mænd til at tænke med pikken, fordi den åbenbart var meget bedre til at tænke end resten af manden.

Så det...

Anonym sagde ...

I Karl-mars tilfælde er det sikkert også helt rigtigt. Han kunne bruge leveren eller milten, og resultatet ville nok blive bedre end hvad hjernen kan trække.

Men for mit vedkommende lyder det ikke helt ved siden af...det der med at snakke om tingene er temmelig tit bare enerverende og tæsken langhalm.

Lizelotte sagde ...

Det handler for mig at se grundlæggende om at tale sammen INDEN problemerne opstår. At være klar over, at partneren ikke kan gætte hvad man tænker.

Og masser af sex, ja. Det er enormt svært at være sur og blive uvenner hvis man har et fedt sexliv.

Lyder nemt, ikke?? *GG*

Anonym sagde ...

l?se hele blog, pretty good